Når du bliver gravid er det en forudsætning at dine mavemuskler vil flytte sig ud til siderne, for at gøre plads til din baby, tarme og organer. Det er faktisk ret smart. Men det er ikke fordi mavemusklerne deler sig, som det lidt fejlagtigt ofte beskrives. Dine mavemuskler har altid været adskilte, det er derimod det bindevæv som sidder mellem vores mavemuskler der deler sig når vi snakker om rectus diastase. Rectus diastasen bevirker at bindevævet (linea alba) giver sig og øger mellemrummet mellem de lige mavemuskler – sixpacken. Det er ikke kun gravide der kan have rectus diastase. Dette fænomen kan forekomme hos alle med et kontinuerligt tryk indefra bugen som ved fx. overvægt.
Rectus diastase efter fødsel
Når du har født vil din krop i løbet af de første 6-8 uger have stor helingspotentiale og trække sig meget sammen, dette gælder også dine mavemuskler. Det kan dog tage helt op til 2 år før mavemusklerne er vokset sammen, alt afhængig af hvor godt du heler, hvor meget søvn du får, om du ammer, bruger strategier der er hensigtsmæssige osv.
Den første tid efter fødslen skal man ikke lave for hård mavetræning, da dette faktisk har den modsatte effekt på vores lige mavemuskler. Bugtrykket vil blive for stort og vi vil trække musklerne fra hinanden i stedet for at samle dem. Derfor skal man starte helt fra bunden og lære at aktivere sin kerne igen. Du skal dog ikke blive bange for at bevæge dig hvis du har delte mavemuskler.
Behandling og træning af rectus diastase
Hos nogen kan mavemusklerne have svært ved at finde tilbage på plads igen. Her kan det være en stor hjælp at tilse en fysioterapeut som har viden inden for området og som kan guide og hjælpe dig med at komme godt i gang med at træne din kerne op igen. Træningen og behandlingen vil varetage alle kroppens funktioner, da det ofte ikke blot er et isoleret problem.
Delte mavemuskler kan vise sig ved:
- 2 eller flere fingres afstand mellem sixpacken (der er lidt uenighed om hvor meget afstand der skal være for at kalde det en rectus diastase)
- Problemer med fordøjelsen
- Svært ved at aktivere bækkenbunden (bækkenbunden arbejder tæt sammen med det dybe bindevæv i maven)
- En mave som virker oppustet
- En spids mave ved belastning fx mavebøjning eller en kløft ned mellem mavemusklerne
- Smerter i lænd/ryg
Når vi arbejder med delte mavemuskler skal vi have tålmodighed, da det kan tage lang tid og faktisk op mod 2 år før mavemusklerne har trukket sig sammen igen.
Har du du delte mavemuskler og vil gerne have det undersøgt, kan du booke en tid eller sende mig en mail på mathilde@fysiobrun.dk